• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@originelehuizen.nl

Woonschuur Ede

Biobased woonhuis in landelijke context

Arc2 architectuur heeft van een particuliere opdrachtgever opdracht gekregen een ontwerp te maken voor een  biobased woonhuis in een landelijke context. Het resultaat is een zogenaamde woonschuur dat in de basis wordt gekenmerkt door een langgerekt eenlaags volume met kap, opgebouwd uit een zichtbare houtskeletbouw constructie. Het karakteristieke uitkragende dak biedt de bewoners beschutting en droogloop rondom het huis, en vormt een geleidelijke overgang tussen interieur en exterieur. 
Bij de indeling van de schuurwoning is dankbaar gebruik gemaakt van de diverse fraaie uitzichten rondom het woonhuis. De transparante kopgevels in combinatie met een centrale hal in het huis leveren lange zichtlijnen op het omringende landschap. De primaire verblijfsruimten zijn gesitueerd aan beide kopgevels met uitzicht op een boomgaard, houtwal en uitgestrekte weilanden. Door de centraal gelegen hal worden de primaire ruimten met elkaar verbonden, en zijn tevens de verschillende secundaire (service-) ruimten 
te bereiken. Door verschil in orientatie en hoogte heeft iedere ruimte zijn eigen identiteit en sfeer in het huis gekregen. De woonschuur is duurzaam gebouwd met de toepassing van biobased materialen waaronder lokaal geproduceerd FSC hout afkomstig uit de nabij gelegen Veluwse bossen en vlaswolisolatie.
 

Woonschuur vormt onderdeel van erfbebouwing

De Woonschuur is een ontwerp voor een woonhuis in een landelijke omgeving in de gemeente Ede. De vrijstaande woning maakt onderdeel uit van een bestaand erf met bebouwing. Niet zichtbaar vanaf de openbare weg vormt de woonschuur een symmetrisch ensemble met een tweede nieuwbouwhuis aan een gedeeld plein achter de bestaande boerenwoning. Beide woningen zijn in de context ondergeschikt vormgegeven aan het bestaande woonhuis, waardoor deze vanuit als hoofdvolume op het erf herkenbaar blijft.
 

Woonschuur voegt zich naadloos in de agrarische context

De Woonschuur is niet in traditionele zin vormgegeven als een huis met een schuur, maar het gehele huis is als een schuur ontworpen. 
 
  • De Woonschuur wordt in de basis gekenmerkt door een eenvoudige hoofdopzet; een langgerekt eenlaags volume met kap opgebouwd uit een houtskeletbouw constructie met karakteristieke spanten;
  • Het woonhuis is aan de buitenzijde afgewerkt met een houten gevelbetimmering en industriele dakbekleding.
  • Door de archetypische (schuur)vorm, de nokrichting in de lengterichting van het broekontginningslandschap, dak-gevelverhouding en materialisatie passend bij een 'boerenschuur' voegt het woonhuis zich naadloos in zijn agrarische context.
     

Maximale beleving omringende landschap

Bij de indeling van het huis is dankbaar gebruik gemaakt van de diverse fraaie uitzichten rondom de Woonschuur. Voor een maximale beleving van het landschap van binnenuit de woning zijn beide kopgevels transparant gehouden. Dit levert lange zichtlijnen op de fruitboomgaard aan de zuidzijde en weiland met houtsingel aan de noordzijde van de woning. Het dakoverstek rondom de woning biedt de bewoner beschutting en droogloop, het vormt een vloeiende overgang tussen interieur en exterieur. De overdekte terassen aan weerszijden van het huis bieden daarbij een maximale buitenbeleving. Aan de zuidzijde van de woning wordt directe zoninstraling vermeden middels horizontale lamellen.
 

Recensie opdrachtgevers Woonschuur

"Vanaf het begin wisten we dat het goed zat. Niet omdat we precies wisten welk huis we samen zouden gaan ontwerpen. We hebben namelijk meerdere keren samen op een modderige kavel of bij een bouwval gestaan. Maar omdat we vanaf de eerste schets ervaarde dat het ontwerp van Egbert ontstaat uit de relatie met zijn klanten, het begrip van de plek en het doorgronden van de woonwens. Voor de bouw van onze woning hebben we een  prachtige kavel gevonden, ongeveer 100 meter van de bosrand op een oude kwekerij tussen de boerderijen, omzoomd door een houtwal. Daar ontstond al snel het idee voor onze woonschuur. Veel licht, hout en zo duurzaam mogelijk. Een woning die generatiebestendig en tot die tijd ook een fijne plek voor gasten is. Egbert legt unpretentieus zijn ziel in een woning. Subtiel, maar je merkt het, van de knusse kamer waar iedereen zich op zijn gemak voelt tot dat ene uitzicht waar we geen genoeg van krijgen."
 

Gerelateerde Projecten