In een nieuwe woonwijk aan de Noorderplassen is een villa ontworpen voor een trompettist. Het huis heeft aan de voorzijde uitzicht op een haven en is aan de achterzijde georienteerd op een zen-tuin. De woonruimten voor en achter zijn met elkaar verbonden via een brede woontrap. In de zijgevel zijn de raamopeningen op een muzikaal ritme geplaatst. Het woonhuis is in staalframebouw volgens het Cradle to Cradle (C2C) principe gebouwd, dampopen en afgewerkt met natuurlijke materialen en een houten gevel.
De heer J.P. Biemond gaf Arc2 architectuur de opdracht een villa aan de Noorderplassen te ontwerpen. Het uitgangspunt daarbij was om een unieke woning te ontwerpen die perfect zou passen op de locatie en ruimte zou bieden aan de levenstijl van de opdrachtgever. Jean-Pierre Biemond is een getalenteerd trompettist, verzamelt kunst en ontvangt graag vrienden bij hem thuis.
Het huis heeft aan de voorzijde uitzicht op een haven en is aan de achterzijde georienteerd op een zen-tuin. De woonruimten in de villa zijn met elkaar verbonden middels een grote centrale trap van bamboe. Het huis biedt meerdere plekken voor het geven van een trompetconcert: het balkon boven de erker of het bordes in de ruim acht meter hoge woonkeuken. In de zijgevel zijn de raamopeningen als muzieknoten op een notenbalk geplaatst, uiteraard als knipoog naar de passie van bewoner. Het huis vormt een architectonische serenade waar de opdrachtgever zijn unieke geluid kan laten schallen.
Villa voor Trompettist is gebouwd volgens het ‘duurzaam bouwen’ principe, hiervoor ontving dit bijzondere ontwerp in 2011 als eerste Almeerse woonhuis de zogenaamde Q-label. De villa voldoet aan de criteria die gesteld is door de Coöperatieve Vereniging Q. Deze vereniging staat voor duurzaam, gezond en betaalbaar bouwen. Dit gebeurt door geselecteerde co-makers en leveranciers die zich verplichten de uitgangspunten van de vereniging in de projecten tot uitvoering te brengen. Om de kosten te beheersen is IFD ontwikkeld; dat wil zeggen Industrieel, Flexibel en Demontabel.
Villa voor Trompettist is ontworpen volgens de cradle to cradle filosofie en past ook binnen de Almere Principles zoals door de gemeente zijn ontwikkeld. Maar liefs 90% van de toegepaste materialen in het ontwerp zijn binnen 30 jaar vernieuwbaar, de overige 10 procent recyclebaar, zonder downgrading. Het woonhuis kenmerkt zich door een grote mate van comfort en een gezond binnenklimaat. Dit is onder meer bereikt door dampopen bouwen en de toepassing van lage temperatuur vloerverwarming door de gehele woning. Door het lage energiegebruik zijn de woonlasten blijvend laag.
Jean-Pierre Biemond: "Het laten ontwerpen van mijn huis heeft me geleerd dat je niet zomaar een architect kiest om jouw huis te tekenen. Je gaat een verbond aan met de architect die je probeert te doorgronden en je stimuleert om heel goed te formuleren om mijn wensen voor mijn huis te verwoorden: een huis als een maatkostuum. Het is wonderbaarlijk om te zien hoe abstracte karakteristieken langzamerhand in concrete vormen op papier worden gezet. Omdat ik in mijn vrije tijd trompet speel in een bandje, en een wat Bourgondische levensstijl heb, zijn deze gegevens helemaal meegenomen in het proces. Verder zijn de mogelijkheden van de locatie, oa. de avondzon op het terras en het uitzicht op de haven voor het huis, optimaal benut. Gert-Jan daagt je gedurende het ontwerpproces uit hoe ver je durft te gaan in de vormgeving van je nieuwe woning. Gert-Jan de Jong is enorm bevlogen, heeft veel constructieve kennis en – tegenwoordig niet onbelangrijk – zit goed in de wereld van duurzaam bouwen. De verrassende creativiteit en oplossingen van Gert-Jan de Jong hebben een onuitsprekelijke meerwaarde gehad voor de uitkomst van mijn droom: Villa voor een Trompettist."