• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@originelehuizen.nl

Strobouwhuis Almere Oosterwold

Strobouwhuis Almere Oosterwold

Strobouwhuis Almere, ook wel AnansiBoomHuis, is een ontwerp van een biobased woonhuis voor een echtpaar in de nieuwe duurzame woonwijk Almere Oosterwold. Deze woonwijk is ruim opgezet en voorziet in landelijk en zelfvoorzienend wonen met een minimum aan bebouwing in combinatie met stadslandbouw. Voor de bouw van het huis wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en biobased materialen. De wanden van het strohuis bestaan uit stro met kalk- en leemstuc, het dak is bekleed met sedum en zonnepanelen. Voor de houten onderdelen in de woning wordt gebruik gemaakt van duurzaam geproduceerd hout afkomstig uit Guyana, het vaderland van een van de particuliere opdrachtgevers. 
 

Strobouw levert aangenaam binnenklimaat

De gevel van het strobouwhuis is door de opbouw met natuurlijke materialen dampopen en kan dus ademen als een derde huid dit resulteert in een zeer aangenaam binnenklimaat waarin de luchtvochtigheid op natuurlijke wijze wordt gereguleerd. Door de achthoekige plattegrond is de verhouding tussen inhoud en geveloppervlak zeer gunstig en wordt het warmteverlies beperkt. De hoge isolatiewaarden van gevel en glaspuien benaderen die van een passief huis.
 

Recensie opdrachtgevers Anansiboomhuis

Sandra & Stanford: In 2016 zijn wij tegen "Oosterwold" aangelopen. Het idee van buiten wonen, stadslandbouw en veel ruimte sprak ons meteen aan. In het begin hadden wij geen uitgewerkt idee over hoe ons droomhuis eruit zou moeten zien. Wel hadden wij specifieke ideeën wat betreft bepaalde elementen in ons droomhuis. Ons volgende stap was om in gesprek te gaan met verschillende architectenbureaus. Bij Arc2 architectuur hadden we meteen vanaf het eerste gesprek een goed gevoel. Dit gevoel hebben wij in het gehele traject (i.e. van ontwerp tot afronding van onze bouw ) gehouden. In onze wenslijst hadden wij een paar belangrijk eisen: wij wilde een ontwerp die een combinatie was van twee werelden; namelijk Guyana (waar Stanford vandaan komt) en Nederland. Een beetje van de tropen in ons kikkerlandje. Dus wij wilde tropische hout uit Guyana, ook tropische kleuren en de voeten in de Nederlandse klei met stro en leem. Wij gaven onze wenslijst (en budget) aan Arc2 en zij hebben een prachtige vertaalslag gemaakt. Zo is ons Anansi- boomhuis tot stand gekomen. Het bouwproces is heel lang geweest met veel ups en downs. Gedurende het gehele traject hebben we terug kunnen vallen op Arc2. Dit is voor ons erg belangrijk geweest en hier zijn we erg dankbaar voor. Ons huis is uiteindelijk gebouwd door TRG Bouw waar we ook erg tevreden over zijn. We wonen nu met veel plezier in ons huis en genieten van de prachtige ruimtes, het licht en het klimaat in ons huis. Samen met Arc2 hebben we ons thuis vormgegeven en uitgevoerd. 

 

Gerelateerde Projecten