• Arc2 architectuur
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@originelehuizen.nl

Villa Horta Almere Oosterwold

Villa met centrale tuinkamer Almere Oosterwold

Villa Horta is een karakterisiek ontwerp voor een duurzaam gebouwd woonhuis op een ruime zelfbouwkavel in Almere Oosterwold. Het woonhuis, geinspireerd op een romeinse villa, is gelijkvloers ontworpen in de vorm van een ‘U’ waarbij de diverse ruimtes zijn gesitueerd rond een centrale tuinkamer. De patio vormt een belangrijke rol in de woonbeleving en energiezuinige beheersing van het binnenklimaat en vormt een aangename tussenruimte tussen buiten en binnen.

Naar de wens van de opdrachtgever is het exterieur symmetrisch ontworpen. Aan de voorzijde van het huis wordt met naastgelegen bijgebouw een omsloten entreeplein gecreëerd en biedt een statige aanblik. De karakteristieke gevel met regelmatige verticale patroon aan raampartijen maakt een subtiele verwijzing naar een evenwichtige collonade uit de romeinse architectuur. Het aardlagenpatroon in het metselwerk, de toepassing van frogstenen en de geintegreerde keramische tableaus (de vier seizoenen) aan de voorzijde van het huis schemeren iets door van de passie van een van de opdrachtgevers als keramist. De gevel van het woonhuis is hierbij letterlijk opgetrokken uit klei. 

In contrast met de massieve schil voelt het interieur licht en ruim aan. Het transparante dak van de centrale tuinkamer in combinatie met hout en leemstuc geven een natuurlijke en exotische sfeer aan de ruimte. De kamer vormt een bijzondere schakel in het interieur vanwaar de verschillende ruimtes zijn te bereiken, hier loopt binnen en buiten naadloos in elkaar over. In het hoofdvolume bevinden zich de woonkamer en -keuken, in de zijvleugels zijn een masterbedroom, logie- en atelierruimte ondergebracht. Het schuin oplopende zonnepanelendak geeft hiërarchie en een speelse beleving aan het interieur. Intern is een brede houten harmonicapui flexibel inzetbaar om de verschillende hoofdruimtes van elkaar te scheiden of juist met elkaar te betrekken. 
 

Woonhuis met comfortabel binnenklimaat

Het klimaat van de tuinkamer wordt ingezet om toegevoerde ventilatielucht voor te verwarmen waardoor meer comfort kan worden geleverd bij een lager energieverbruik. Met een orientatie op het zuiden is de kamer in het voor- en najaar zonder te nemen maatregelen als leefruimte comfortabel om in te verblijven. In de tuinkamer kunnen planten worden verbouwd waaronder tomatenplanten en tropische groentes. In de zomer kan het glas van de tuinkamer maximaal worden geopend waardoor natuurlijke ventilatie mogelijk is. Dit samen met de toepassing van absorberende wanden en vloeren (leemstuc en klinkers) en een zonweringssysteem blijft het klimaat in de ruimte in de zomer ook aangenaam en beheersbaar.

 

Gerelateerde Projecten