• Arc2 architecten
  • Kebajastraat 41, 1336 NA Almere
  • 036 521 7770
  • info@originelehuizen.nl

Familiehoeve Emelaar

Modern familiehuis in agrarisch landschap

Familiehoeve Emelaar vervangt een afgebrande woning op dezelfde locatie. De wens van de opdrachtgevers was om de functies van het voorgaande woonhuis dat bestond uit twee huisnummers (9A & 9B) terug te brengen in het nieuwe ontwerp. Twee woonhuizen onder één dak, binnen één volume, met gezamenlijke ruimtes verspreidt door het huis. Een modern familiehuis met privéplekken en plek voor ontmoeting. 
Een goede en logische verdeling van de functionele ruimtes over het volume was aanleiding voor de indeling en de vorm van de familiehoeve. Het ontwerp van het woonhuis wordt in de basis gekenmerkt door een langgerekt eenlaags volume met kap en een centrale knik. De knik in de massa is meerledig: het maakt de ondergebrachte twee adressen visueel, het markeert de hoofdentree met gezamenlijke entreehal, en met de ingreep biedt de kop van het gebouw maximaal zicht op het open landschap (buigt weg van de buren). 

Het ontwerp van de hoeve maakt met de verspringende woonlagen (split-level) en de dynamische vormgeving van de kap een directe verwijzing naar de aanwezige hoogteverschillen in dit specifieke gebied. Het over het volume doorgetrokken dak maakt het woonhuis horizontaal en langgerekt, ondergeschikt aan het landschap. De familiehoeve is met het ontwerp letterlijk en figuurlijk ingebed in het landschap en is verweven met de historie en het karakter van de locatie. 
 

Eigentijdse architectuur in agrarische context

Door de archetypische schuurvorm, dak-gevelverhouding en materialisatie voegt het woonhuis zich naadloos in zijn agrarische context. Er ontstaat in massa een langgerekt en relatief laag gebouw met een menselijke schaal. Eigentijdse architectuur met kenmerken die refereren aan traditionele agrarische bebouwing. Naast de vormgeving en materialisatie is dit onder meer terug te vinden in de smalle kijkraampjes in de gevel en de aanraakbare lage dakgoot. 
Het karakteristieke dak van de hoeve speelt een grote rol in de uitstraling en totale beleving van het woonhuis. Het gevouwen dak accentueert met de schuine lijnen de niveauverschillen tussen de woonlagen in de hoeve die zich zowel deels onder als boven het maaiveld bevinden. 
Het aan de zuidzijde overkragende dakdeel vormt een luifel, het biedt een beschut terras en directe zoninstraling in de zomer wordt vermeden. Het dakoverstek en zonwering in de vorm van schuifpanelen met horizontale houten lamellen dragen bij aan een comfortabel en beheersbaar binnenklimaat. Een opgenomen draaibaar wandelement in het verticale vlak van het overkragende dakdeel kan worden dichtgezet waarmee op het terras luwte wordt verkregen bij een zuidwestenwind. 
De langgerekte metselwerkwand aan de straatzijde van het huis vormt de karakteristieke plint van het gebouw, een informele entreemuur. Vanuit de centrale entreezone zijn de verschillende woonruimten te bereiken. Diverse trappen leiden naar de (split-level) verdiepingen waarover de functies zijn verspreid. In het linkerdeel van het volume, in het souterrain, bevinden zich een tweetal slaapvertrekken die kunnen dienen als logie voor de kinderen of als recreatieve overnachting voor wandelaars. In de opkamer erboven bevindt zich een studio met mezzanine en traditionele bedstee (woning 9B). Het rechterdeel van de hoeve bevat de hoofdruimtes van woning 9A. In de kelder onder dit deel is onder meer ruimte opgenomen voor fitness, opslag en techniek. 

Zichtlijnen

Met de indeling van het woonhuis ontstaan verschillende zicht-assen. Volume-deel 9A richt zich maximaal op het open landschap en is er vanuit de woonkamer zicht op de fruitboomgaard. Vanaf de entree aan de voorzijde ontstaat een lange zichtlijn door de centrale hal langs de bijgebouwen op het achtererf. Voor goede doorzicht is de plaatsing van de bijgebouwen hierin essentieel. Speels geplaatste en tegelijkertijd zorgvuldig gekozen gevel- en dakopeningen dragen bij aan een dynamische uitstraling van het ontwerp. Opgenomen dakerkers, daklichten en snedes in de kap en gevel bieden daglicht, volume en verassende doorkijkjes op en over het omringende landschap. 

Natuurlijke en duurzame materialen

Voor de materialisering van het woonhuis en de bijgebouwen wordt gebruik gemaakt van milieuvriendelijke, natuurlijke een duurzame materialen. Dit draagt bij aan een gezond woon- en leefklimaat. Gevel, dak en vloeren vormen een hoogwaardige thermische schil rondom het huis. De hoeve wordt opgebouwd uit houtskeletbouwelementen en/of CLT panelen waarbij het biobased materiaal hout in het interieur op verschillende plekken zichtbaar wordt gelaten. De verschillende gevels worden bekleedt met metselwerk in waal-en dikformaat en houten beplanking. Voor het dak en delen van de gevel worden leien toegepast. Het materiaal is duurzaam, en goed bestand tegen storm. De hoofdmaterialen hebben een terughoudende kleurenpallet met aardetinten passend in het agrarisch landschap. 

Bijgebouwen

Het huidige bijgebouw ‘Het Atelier’ wordt in het ontwerp uitgebreid en geschikt gemaakt als  mantelzorgruimte. De oude schuur wordt vervangen door een multifunctionele hobbyruimte met een zonnepanelendak ten behoeve van de totale energievoorziening. Door de vormentaal en materialisering zijn de bijgebouwen herkenbaar als familie van het woonhuis, door massa en positie zijn ze hieraan ondergeschikt. 



 
 

Gerelateerde Projecten